Resepinyer...
2 cwn gula dikisar halus
2 cwn tepung kek
3 biji telur grade A
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn butter cair atau minyak jagung
1 cwn air panas didih
1 tsp esen vanila
Cara-cara
1. Tepung dan serbuk koko di ayak.
2. Pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila.
3. Masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan dan kacau
sebati
4. Masukkan bahan2 yg diayak ke dalam adunan.
5. Kaup balikkan adunan.
6. Masukkan air panas dan kacau sebati.
7. Bakar selama 45 minit pd suhu 175-180C ikut oven masing2.
(boleh juga dikukus selama lebih kurang 1 jam)
Resepi Ganache
2 cwn non dairy whipping cream
500g cooking chocolate
1/8 cwn golden syrup
Langkah
1. Dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream, bila dah
didih, padam api dan masukkan cooking choc, kacau sebati.
2. Tambahkan golden syrup
Sejukkan ganache. Bile kek da sejuk, potong dua bahagian dan letak ganache... dan m&m sebagai hiasan... xletak pon xper....
2 cwn tepung kek
3 biji telur grade A
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn butter cair atau minyak jagung
1 cwn air panas didih
1 tsp esen vanila
Cara-cara
1. Tepung dan serbuk koko di ayak.
2. Pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila.
3. Masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan dan kacau
sebati
4. Masukkan bahan2 yg diayak ke dalam adunan.
5. Kaup balikkan adunan.
6. Masukkan air panas dan kacau sebati.
7. Bakar selama 45 minit pd suhu 175-180C ikut oven masing2.
(boleh juga dikukus selama lebih kurang 1 jam)
Resepi Ganache
2 cwn non dairy whipping cream
500g cooking chocolate
1/8 cwn golden syrup
Langkah
1. Dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream, bila dah
didih, padam api dan masukkan cooking choc, kacau sebati.
2. Tambahkan golden syrup
Sejukkan ganache. Bile kek da sejuk, potong dua bahagian dan letak ganache... dan m&m sebagai hiasan... xletak pon xper....
NOTE : TQ Hans sbb selalu jd regular customer...
No comments:
Post a Comment